HATRED (ODI)
![]()
FITXA TÈCNICA INDICACIONS PER AL PROFESSORAT GUIA DIDÀCTICA FITXA DE TREBALL
FITXA TÈCNICA
Títol original: Hatred
Direcció: Mitzi Goldman
Guió: Mitzi Goldman
Fotografia: Erika Addis
Música: Sandy Evans
Producció: Rosemary Bligh, Mitzi Goldman, Austràlia, 1996
Muntatge: Denise Haslem
So: Paul Finlay
Durada: 56 minuts
INDICACIONS PER AL PROFESSORAT
Sinopsi
I si algú considerés el sentiment d'odi com a norma de vida? Amb aquesta pregunta, Mitzi Goldman inicia el seu film, que es presenta com una indagació sobre l'odi, sobre les causes i les motivacions d'aquest sentiment tan estès que sembla formar part de la naturalesa humana. A través d'entrevistes a gent molt diversa, va descobrint les variades formes socials i polítiques en què cristal·litza aquest sentiment humà. L'itinerari d'aquesta indagació s'inicia mitjançant les seves vivències com a dona, filla de jueus alemanys, i per tant conscient d'un odi històric que situa en relació a les diverses manifestacions actuals que el revaliden. Aquest arriscat exercici sobre les seves vivències és el punt de partida per descobrir les diverses manifestacions socials de l'odi i les seves formes d'emmascarament. Al marge de qualsevol valoració moral, Mitzi Goldman proposa un compromís intel·lectual entre la identitat, personal i col·lectiva, i l'acceptació de l'alteritat.
Objectius pedagògics
- Indagar sobre les causes i motivacions de l'odi.
- Distingir les diverses formes socials i individuals en què es manifesta l'odi.
- Valorar les formes d'identitat que es construeixen a partir de l'exclusió de l'altre.
- Considerar la funció ideològica del llenguatge utilitzat pels mitjans de comunicació.
- Reflexionar sobre les actituds i valors subjacents a determinats nacionalismes.
- Apreciar la tècnica del documental com a eina d'investigació.
- Observar la funció del muntatge com a determinant del significat de les imatges.
- Valorar la implicació personal de la directora en el discurs fílmic.
Procediments
- Valoració de les formes individuals de l'odi i la seva vinculació amb determinades manifestacions socials segons indica el film.
- Consideració de les formes d'utilització social i política de l'odi.
- Reflexió sobre el paper que tenen els mitjans de comunicació en la conformació de prejudicis racials o culturals.
- Observació dels diferents punts de vista que s'expressen a la pel·lícula en relació als conflictes i la violència.
- Comentari de l'última intervenció de la realitzadora en què opina sobre la seva identitat jueva.
- Valoració ètica i política de la perspectiva que adopta la realitzadora en la configuració de les imatges.
- Identificació dels recursos utilitzats en el muntatge per contrastar o relacionar les declaracions individuals dels entrevistats i les imatges transmeses pels mitjans de comunicació.
Actituds
- Entendre les vinculacions entre els sentiments individuals i els conflictes col·lectius.
- Reconeixement de la influència dels mitjans de comunicació en les opinions i actituds de la gent.
- Valoració del documental com a instrument d'anàlisi i de reflexió.
GUIA DIDÀCTICA
El documental de Mitzi Goldman indaga sobre les causes i les motivacions de l'odi, un sentiment tan estès que sembla formar part de la naturalesa humana. Com afirma el professor de psiquiatria entrevistat en el film, tots tenim experiència de l'odi com a sentiment que forma part del nostre món emocional. Malgrat aquesta universalització, poques vegades es reconeix com a sentiment propi i la tendència més generalitzada és identificar-lo en les conductes dels altres.
Mitzi Goldman inicia la seva investigació amb una pregunta clara i directa: I si algú considerés el sentiment de l'odi com a norma de vida? Aquesta consideració pot semblar molt allunyada de les vivències quotidianes de la majoria de la gent, però al llarg de les entrevistes es mostra com s'impliquen els sentiments individuals i les formes socials dels conflictes. L'interès i la virtut del film rau en el lligam indestriable que estableix entre els sentiments individuals i les formes impersonals de l'odi, representades en determinats esdeveniments socials actuals, com la mort d'un jove negre en uns enfrontaments amb la policia, i en determinats episodis de la història del nostre segle, com l'holocaust jueu.
Certament, tal com s'expressa al film, és molt més fàcil excloure's de les formes socials i jutjar els fets des de fora que indagar en l'interior de nosaltres mateixos. Aquest arriscat exercici d'introspecció guia el treball de la realitzadora, que s'explicita sense disfresses en la construcció discursiva de la pel·lícula. L'exigència de reconeixement dels sentiments propis és la guia conductora del seu treball, que esborra la fal·laç separació que usualment s'estableix entre l'àmbit públic i l'àmbit privat, per determinar la importància de les experiències viscudes.
A través de les diverses opinions i testimonis recollits en les entrevistes, Mitzi Goldman elabora un discurs que utilitza com a criteri de veritat la relació entre les vivències personals i els fets socials, criteri que s'estén també a la valoració del seu treball com a realitzadora del documental. El documental, que és un gènere cinematogràfic, s'institueix com a potenciació de les capacitats del cinema per obrir-se al món real, empíric, al món en què vivim. Aquesta capacitat del cinema com a via de coneixement de la realitat que ens envolta s'ha definit d'una manera objectiva en relació al cinema de ficció, que expressa una voluntat explícita de crear un món imaginari. Aquesta dicotomia entre ficció i documental s'ha extrapolat al binomi objectivitat i subjectivitat, que estableix criteris per valorar el treball del realitzador i la realitzadora. Mitzi Goldman invalida aquest criteri en mostrar les implicacions individuals dels sentiments en qualsevol tipus de formulació dels conflictes socials. Determinades formes d'identitat nacional o actituds racistes es presenten com a respostes col·lectives al sentiment personal de l'odi, a les formes en què aquest sentiment ha estat viscut individualment i utilitzat socialment.
Les imatges del documental de Mitzi Goldman expliciten de forma clara i crítica que tota imatge és la inscripció d'una mirada, tal com ens recorda John Berger (1). Des de l'inici del film, la veu de la directora apunta a aquesta subjectivitat que presideix la construcció de les imatges, i al llarg del seu recorregut s'implica a través de la seva biografia. El seu aprofundiment finalitza amb el significat que té per a ella la pròpia identitat com a jueva i amb l'afirmació que és més fàcil odiar una altra persona que veure l'odi que portes dins. De l'arriscada opció de Mitzi Goldman, se'n desprèn que la "més profunda opció documental està a les antípodes del fred objectivisme que moltes vegades sembla entendre's darrere el terme documental. Mai no es tracta del fet que 'les coses parlin per si soles', sinó d'una mirada que fa que parlin, d'un punt de vista que es constitueix per mitjà de la pròpia penetració de la realitat, per estimar-la o rebutjar-la" (2).
El tipus de mirada que Mitzi Goldman construeix ens implica com a espectadors i espectadores en la realitat que ens mostra. L'ètica de la seva perspectiva supera la moralitat, tal com indica a l'inici del film citant Nietzsche; la seva reflexió no suposa jutjar els altres passivament, sinó promoure una autoreflexió que no ens exclou de la brutalitat que podem observar en les imatges que s'intercalen al llarg de les entrevistes. L'actitud defensiva, que moltes vegades adoptem davant la violència que ens mostren les imatges, es veu afavorida, segons Mitzi Goldman, pels mitjans de comunicació, que converteixen en espectacle les diverses manifestacions de violència que es produeixen arreu del món.
La violència feta espectacle actua com a catarsi dels nostres sentiments d'odi que momentàniament semblen desaparèixer sota el rebuig moral dels fets. Però, com ens indica el film, l'odi sorgeix de nou quan es posa èmfasi en el rebuig, que es converteix en motor de nous prejudicis generadors d'aquest sentiment. Com apunta un dels entrevistats, és fàcil assumir l'odi quan escoltem les notícies i es parla, per exemple, de les víctimes d'un atemptat fet per algun grup de fonamentalistes islàmics. La compassió que sentim pot convertir-se fàcilment en el justificant de nous prejudicis, generadors de nous odis. Rebutjant els fets sense considerar l'efecte emocional que provoquen, podem senzillament arribar a odiar tots els musulmans, i, amb aquest sentiment, fer créixer els prejudicis sobre una determinada cultura o raça. Amb aquest exemple, i molts altres que s'expressen a través de les opinions de la gent entrevistada a la pel·lícula, constatem que les vivències i els sentiments es produeixen vinculats a unes determinades formes discursives o visuals, dominants en un determinat context social.
Mitzi Goldman utilitza la càmera com a instrument d'anàlisi i de reflexió per tal de descriure les diverses formes amb què s'expressa l'odi, formes que moltes vegades s'amaguen en les justificacions d'uns ideals polítics o d'una necessària memòria històrica, com en el cas dels conflictes entre israelians i palestins. Com a jueva que té els seus orígens familiars en el temps del III Reich, Mitzi Goldman relaciona l'odi amb la seva identitat cultural i tracta de trobar el seu lloc dins la memòria col·lectiva de l'holocaust i del present de l'Estat d'Israel. La seva investigació sobre l'odi es converteix en un qüestionament de la seva identitat, de les formes amb les quals li ha estat transmesa, familiarment i socialment. Aquesta recerca es converteix en un dolorós camí entre la memòria i l'oblit. El deure de la memòria, que l'imposen els fets del passat en valorar els conflictes entre palestins i israelians, es transforma en el deure de l'oblit per tal de poder conjugar tots els temps: el passat com a retorn, el present com a instant i el futur com a començament.
"La memòria i l'oblit són solidaris i necessaris, tots dos, per a l'ocupació completa del temps" (3). La reflexió de Mitzi Goldman s'inscriu també en la problemàtica relació que s'ha establert entre els sentiments i la raó al llarg de la història del pensament (4). Alguns sociòlegs han apuntat com a característica del nostre temps l'afirmació de l'odi com a passió política que no es diposita en cap objecte concret (5).
Analitzant les línies de força i les passions que travessen les nostres societats, s'afirma com a característic del nostre temps l'atonia de les passions polítiques sota la qual s'alimenten violències singulars que amaguen el seu odi. Baudrillard adverteix que aquestes formes d'odi poden desencadenar-se de forma incontrolada, sense un motiu o una finalitat elaborada. Aquest nou virus de l'odi, segons afirma, pot contaminar àmplies capes de la població aleatòriament, tal com existeixen determinades "contaminacions informatives" que provoquen inesperades reaccions en cadena.
La proposta de Mitzi Goldman és similar en alguns aspectes, pel que fa a l'extensió invisible de l'odi, però nega la suposada apatia dels sentiments polítics en la gent. Quan reflexiona sobre les conseqüències que pot tenir afirmar la pròpia identitat a partir de l'exclusió de l'altre, Mitzi Goldman obre la reflexió política a nous espais abans considerats personals, com és el terreny dels sentiments. A través de la seva càmera, la comprensió de l'odi es converteix en un exercici de reconeixement dels propis afectes a partir dels sentiments dels altres. No hi ha identificació com a mecanisme d'implicació de l'espectador i de l'espectadora en les imatges, sinó distància crítica que permet formular nous interrogants sobre aquests sentiments per tal de trencar els estereotips socials i culturals que els amaguen. La seva anàlisi crítica no consisteix a substituir uns criteris ideològics per uns altres, sinó a formular les preguntes necessàries per tal de poder reconèixer l'odi en les formes més banals i quotidianes de la vida.
NOTES(1) John Berger. El sentido de la vista. Madrid: Alianza Forma, 1995. (tornar)
(2) José Enrique Monterde. L'ètica de la mirada. El segle del cinema. Barcelona: Centre de Cultura Contemporània, 1995. (tornar)
(3) Marc Augé. Las formas del olvido. Barcelona: Gedisa, 1998. Per ampliar informació sobre la memòria de l'holocaust i la identitat jueva: Steiner, George. "Totem o tabú". Pasión intacta. Madrid: Siruela, 1997. Agamben, Giorgio. Ce qui reste d'Auschwitz. Paris: Payot-Rivages, 1999. Weinrich, Harald. Leteo. Madrid: Siruela, 1999. (tornar)
(4) Bodei, Remo. "La razón de las pasiones". Otra mirada sobre la época. Francisco Jarauta (Eds). Murcia: Public. Universidad, 1994. Bodei, Remo. Geometría de las pasiones. México: Fondo de Cultura Económica, 1995. (tornar)
(5) Jean Baudrillard. "La Haine: une ultime reaction vitale"; a Magazine Litteraire, juliol i agost de 1994. (tornar)
Proposta d'activitats
- Valorar la proposta de la directora del film: indagar sobre el sentiment de l'odi a partir de les pròpies experiències.
- Determinar els conflictes socials que tenen el seu origen en el sentiment de l'odi.
- Considerar les formes d'identitat individuals i col.lectives basades en l'odi.
- Comparar l'anàlisi dels conflictes proposada en el film i el tractament d'aquests conflictes en els mitjans de comunicació.
- Observar el tipus de muntatge utilitzat en el film per expressar una determinada interpretació sobre els fets.
- Determinar les característiques del documental en relació al cinema de ficció.
- Comentar la interpretació que suggereix el film sobre la construcció de la identitat individual i col.lectiva.
FITXA DE TREBALL
- ¿Quins són els motius del treball d'investigació de la realitzadora?
- ¿Com interpretaries la cita de Nietzsche,"superem la moralitat en fer aquest viatge", proposada a l'inici del film?
- La identitat jueva després de la II Guerra Mundial s'ha construït en bona part sobre la memòria dels camps d'extermini, però les diverses posicions sobre l'ús d'aquesta memòria han generat una forta controversia en relació a la memòria històrica.
La importància de la memòria, com a testimoni d'uns fets que cal recordar perquè no es tornin a repetir, es contraposa a l'oblit, mecanisme també important per a viure el present i pensar el futur des d'una perspectiva oberta.
¿Quins entrevistats parlen de la memòria de l'holocaust jueu?
- ¿Quina importància té aquesta memòria en l'afermament de la seva identitat?
- ¿Quin paper té aquesta memòria en la justificació de les seves actituds?
- ¿Com valora la realitzadora aquesta relació entre la memòria i l'oblit?
- ¿A partir de quins criteris la realitzadora defineix la seva identitat com a dona jueva?
- El racisme i la xenofòbia són tractats en diverses entrevistes.
¿Quines definicions donen d'aquestes actituds?
- ¿Quins fets consideren exemplars d'aquestes actituds racistes?
- ¿Quins fets actuals destacaries com exemples de racisme?
- Elabora un qüestionari per investigar la opinió de la gent del teu entorn sobre l'odi com a sentiment personal i com a origen dels conflictes socials.
Les preguntes han de donar-te informació sobre els següents aspectes:
- Facilitat o dificultat en reconèixer el sentiment com a propi.
- Tipus de conflictes socials i polítics que es vinculen amb l'odi.
- La majoria del conflictes socials que apareixen en el film es basen en un confrontació entre la pròpia identitat i la de l'altre.
A partir d'aquest criteri s'explica el racisme als Estat Units, el conflicte entre àrabs i jueus i l'antisemitisme nazi.
¿Creus que l'explicació és extensible als conflictes viscuts en altres contextos socials i polítics?
- ¿El film planteja la possibilitat d'afermar la pròpia identitat, individual i col.lectiva, sense excloure l'altre?
- ¿Quina és la opinió de la directora del film?
- Al llarg del film s'exposen diferents conflictes i opinions dels entrevistats. A través del muntatge s'intercalen imatges de diversa procedència, les que mostren als entrevistats, i d'altres, filmades als carres de diverses ciutats o emeses pels mitjans de comunicació.
Recorda el principi del film on la veu en off de la realitzadora expressa la finalitat del seu treball a través d'unes imatges per l'Alemanya Oriental, combinades amb imatges desl noticiaris televisius.
¿Les imatges complementen el significat de les paraules o són un contrast respecte a les paraules?
- El muntatge de les imatges dóna el sentit global de la pel.lícula. Enllaçant les imatges d'una determinada manera, la directora mostra la seva interpretació dels fets. Si canviessim l'enllaç que ens proposa, el significat del film no seria el mateix.
¿Quina nova significació aporta el muntatge de les imatges a les diverses opinions que expressen els entrevistats pel que fa al conflicte entre àrabs i jueus?
- ¿Quin és el fil conductor que permet enllaçar els fragments filmats a diferents llocs?
- ¿L' opinió de la directora s'inclou en el film?
- ¿Quins recursos, visuals o sonors, utilitza la directora per expressar la seva opinió?