FLORES DE OTRO MUNDO
![]()
FITXA TÈCNICA INDICACIONS PER AL PROFESSORAT GUIA DIDÀCTICA FITXA DE TREBALL
FITXA TÈCNICA
Títol original: Flores de otro mundo
Direcció: Icíar Bollaín
Guió: Icíar Bollaín i Julio Llamazares
Fotografia: Teo Delgado
Música: Pascal Gaigne
Producció: Santiago García de Leániz, Enrique González Macho (La Iguana - Alta Films S.A.); Espanya, 1999
Intèrprets: José Sancho (Carmelo), Lisette Mejía (Patricia), Luis Tosar (Damián), Marilin Torres (Milady), Chete Lera (Alfonso), Elena Irureta (Marirrosi), Amparo Valle (mare), Rubén Ochandiano (Óscar)
Durada: 105 minuts
INDICACIONS PER AL PROFESSORAT
Sinopsi
Patricia és una dominicana que fuig de Madrid buscant espai i seguretat econòmica per als seus fills petits. Marirrosi ve de Bilbao, treballa i té una vida autònoma i confortable però està sola. Milady, cubana, acaba de fer vint anys i ha deixat l'Havana buscant un altre món. Totes tres intenten trobar la felicitat en companyia, al costat d'algun dels homes de Santa Eulalia, un poble castellà on no hi ha dones joves. Patricia i Marirrosi arriben juntes, en una caravana organitzada pels homes del poble. A Milady la porta de Cuba Carmelo, un home ric que hi viatja amb regularitat.
Objectius pedagògics
- Entendre com les diferències socials condicionen les relacions entre les persones.
- Identificar i comprendre les causes i les conseqüències del problema de la despoblació rural al món occidental contemporani. Dibuixar l'evolució històrica més recent d'aquest procés.
- Entendre el fenomen del xoc cultural i la immigració a l'Espanya actual. Definir la nova situació migratòria (relació immigració/emigració) del país i establir-ne les causes i les conseqüències.
- Definir críticament (trobant excepcions, causes, conseqüències) la situació de la dona immigrant en relació a la de l'home immigrant i la de l'home autòcton en l'actualitat. Establir quines són les relacions de poder que s'estableixen entre l'home i la dona en les circumstàncies en què s'inscriu la pel·lícula. Extreure'n conclusions.
- Comprendre la naturalesa de la vida rural. Definir-ne els avantatges i els inconvenients. Establir quins són els condicionaments que aïllen l'home i la dona rurals dels conflictes i formes de vida urbans.
- Aproximar-se a la figura d'Icíar Bollaín i contextualitzar-la en el mapa de l'actual cinema espanyol.
Procediments
- Comentari previ al visionat en què se situï la pel·lícula: directora, tema, idees centrals, any de producció…
- Preguntes sobre la comprensió de la pel·lícula dirigides a l'alumne-alumna.
- Explicació dels fenòmens d'emigració, immigració i despoblació rural. Contrastar els conflictes generals (no els particulars) que es proposen al film amb els que podem trobar als mitjans de comunicació. Buscar-hi notícies concretes al voltant d'aquests problemes.
- Caracterització dels personatges: definir els caràcters, actituds i valors dels diferents personatges de la pel·lícula i relacionar-los entre ells.
- Comparar el principi amb el final de la pel·lícula. Buscar en aquest contrast una voluntat de discurs: què ens vol dir la directora explicant-nos així aquesta història?
Actituds
- Valorar el film com el resultat d'un apropament crític, intimista i atípic a la nostra realitat; ni el tema escollit, ni la tipologia de personatges, ni l'ús dels elements expressius que porta a terme la directora són típics en el cinema espanyol actual. En aquest sentit, cal donar a la pel·lícula el valor de document de denúncia social que alhora s'esforça (oferint a cada personatge la possibilitat de defensar-se) en comprendre la complexitat de la naturalesa humana.
GUIA DIDÀCTICA
Tres històries, sis vides, un món
Flores de otro mundo s'apropa a la vida de sis personatges, tres dones i tres homes, que lluiten de maneres diferents contra l'amenaça de la soledat.
Ambientada a Santa Eulalia, nom fictici del poble de Cantalojas, situat entre les províncies de Sòria i Guadalajara, la història s'obre amb l'arribada al poble d'una caravana de dones que han estat convidades pels homes solters de la localitat.
Ràpidament, la trama es concentra en dues dones, l'una dominicana, Patricia, i l'altra basca, Marirrossi, que simpatitzen amb dos homes del poble, Damián i Alfonso. La tercera relació de parella que se'ns presenta és la de Milady, una jove cubana que deixa l'Havana i aterra al poble de la mà de Carmelo, un home adinerat que ja ha viatjat en altres ocasions a Cuba.
Si bé totes tres relacions neixen d'un mateix desig mutu, l'èxit de cadascuna d'elles dependrà de l'encaix que tindrà cada necessitat individual en l'homòloga i en l'ambient en què esdevenen aquestes relacions: d'una banda, cada personatge formula obertament les seves pretensions (la trama narrativa neix a partir d'un acord, homes i dones que es busquen…) i intenta acordar-les amb les de la seva respectiva parella; però, de l'altra, aquesta negociació sentimental aparentement equitativa (un home i una dona, Damián i Patricia, Alfonso i Marirrosi, Carmelo i Milady…) està seriosament condicionada per l'ambient, que simbòlicament converteix l'home en amfitrió passiu que espera, i per tant propietari, i la dona, en forastera activa que busca.
Amb aquests dos factors en joc, l'ambient i la naturalesa de les necessitats de cadascú, la pel·lícula posa en relació tres parelles que gairebé no s'interrelacionen -les dones immigrants ho fan solidàriament, els homes, sense gaire traça-, però que pertanyen a un mateix espai.
Patricia no arriba a Santa Eulalia des de la República Dominicana, sinó que ve de Madrid, on ha deixat una vida dura i insatisfactòria i un matrimoni frustrant amb un dominicà. El poble és per a ella, i per als seus fills, l'última possibilitat que li ofereix el somni occidental de l'ascens social i la conquesta del benestar. Deixant enrere una primera experiència fallida, Patricia coneix Damián, un home respectuós i treballador que els acull a casa seva. Amb ells hi viu també la mare de Damián, que desaprova aquesta convivència i s'enfronta diàriament amb Patricia. A poc a poc, però, la relació entre Patricia i Damián s'enforteix gràcies a l'afinitat profunda dels seus caràcters, tot i que viuen dos greus conflictes que els enfronta i quasi els separa: d'una banda, Damián acaba enfrontant-se a la seva mare quan arriba el moment de defensar Patricia davant del conflicte entre totes dues; d'altra banda, s'estableix un conflicte d'interessos entre tots dos quan Patricia confessa a Damián l'existència d'un matrimoni passat encara legal. Damián se sent traït alhora que Patricia s'esforça per explicar-li la seva condició d'immigrant i les dificultats que se'n deriven. Finalment, però, l'esforç de tolerància de tots tres i el compromís amorós de la parella, basat en el respecte mutu, aconsegueix mantenir viva la unió.
Molt diferent és la història de Milady i Carmelo. Tot i ser immigrant com Patricia, Milady no té res a veure amb ella; jove i sense fills, arriba al poble sense orientació ni referents clars, moguda per l'afany d'abandonar a qualsevol preu el seu país d'origen. Carmelo, l'home que l'ha portada des de Cuba, la converteix en un trofeu més, la margina a la reclusió domèstica i acaba agredint-la perdut per la gelosia. Milady està de pas al poble, no busca allí més que l'aire fresc que qualsevol espai nou li pot oferir i triga ben poc d'adonar-se que el seu món, el món desitjat, no és aquell poble perdut, fred i travessat per una carretera interminable.
Finalment, trobem la relació entre Alfonso i Marirrosi. Alfonso és agrònom i viu entregat al seu treball. Marirrosi ve de la ciutat, on viu i treballa confortablement, fugint de la soledat urbana. Entre tots dos neix una relació sense conflictes socials ni racials, equilibrada econòmicament. El respecte mutu i les bones condicions personals fructifiquen en una relació amorosa sòlida però en la distància, ja que cap dels dos renuncia a deixar el seu espai propi. Aquest conflicte no es resol positivament i Alfonso i Marirrosi decideixen deixar la relació.
Conflictes generals
A partir de la descripció paral·lela de les tres relacions de parella, la pel·lícula ofereix una mirada atenta i íntima sobre els problemes d'integració de les dones immigrants en un poble castellà, la lluita desigual d'homes i dones contra la soledat i les formes de vida rurals a l'Espanya actual.
El rebuig frontal que pateix Patricia per part de la mare del seu company simbolitza l'actitud hostil i plena de prejudicis amb què la immigrant pobra és rebuda en el món ric. Si bé és cert que a la pel·lícula aquesta actitud no és social ni massiva, podem identificar aquest conflicte com un cas de racisme, és a dir, "l'adscripció falsa de característiques heretades de personalitat o de conducta als individus d'una aparença física particular". Un racista -i en aquest cas la conducta de la mare és significativa- "és algú que creu que pot donar-se una explicació biològica per les característiques d'inferioritat presumptament posseïdes per persones d'una o altra estirp física (1)." Aquesta definició teòrica del racisme ens ha de facilitar la comprensió de les relacions i el comportament dels personatges.
Tot i que, com ja hem dit, cada relació ha de ser matisada i redefinida en els límits de les seves particularitats (en el cas de Patricia no hi ha agressió física ni rebuig social, es tracta d'un conflicte familiar), hem de saber identificar en tot moment la naturalesa dels conflictes.
Patricia n'és conscient. Viu el tràngol de la immigració forçosa en silenci, intentant lluitar diàriament per una vida millor, però esclata definitivament quan veu com el seu grup d'amigues dominicanes no és benvingut a la seva pròpia casa: el racisme, entre d'altres coses, fomenta a més la creació de grups minoritaris discriminats i exclosos de la societat que els acull i crea mecanismes continus de marginació i incomunicació social.
Milady no és víctima d'un racisme social ni familiar però pateix, probablement sense saber-ho, una de les conseqüències més comunes del desordre econòmic que fa possible el sorgiment del racisme; en un país sense recursos, la dona accedeix a la prostitució com a mitjà de supervivència i de millora econòmica. Així és com, de fet, Milady coneix Carmelo i aconsegueix marxar de Cuba. Aquesta forma de relació té continuïtat a Espanya i acaba malmetent-se fins a derivar en una agressió física que posa fi a la relació entre tots dos. És clar que no podem parlar de racisme convencional en aquest conflicte, però no podem oblidar que el masclisme que pateix Milady és conseqüència inequívoca d'un desequilibri econòmic que fa possible les relacions dominants. És a dir, Carmelo reprodueix amb Milady la mateixa relació de propietat que estableix amb qualsevol altre dels seus béns i possessions. Un cop més, veiem com els conflictes socials (racisme, masclisme, etc...) apareixen en condicions de desigualtat econòmica i és en aquest diagnòstic on podem buscar les similituds entre Milady i Patricia, dos immigrants pobres en un món més ric.
D'altra banda, Flores de otro mundo s'aproxima, en la història, a un món al qual, com a producte comercial, dificilment hi pot arribar. El món rural, tan fàcilment anomenat món com si ràpidament el volguéssim diferenciar de l'altre món, el nostre món, l'urbà, està cada dia més lluny de nosaltres, convertit ja en una idea quasi exòtica. Arran de la consolidació del procés industrial durant el segle XX, els pobles han anat perdent dinamisme econòmic; l'absència d'oportunitats econòmiques ha provocat la migració massiva a les ciutats i la definitiva davallada demogràfica ha portat a fets com el que presenta el film, en què un grup d'homes solters organitza una caravana de dones vingudes d'altres indrets amb l'objectiu de trobar parella. Aquesta anècdota, basada en un fet real ocorregut en un poble aragonès al 1985, invita a fer una reflexió sobre les condicions de vida en un àmbit cada cop més desèrtic i subsidiari respecte a la civilització.
NOTA
(1) Anthony Giddens. Sociología Madrid, Alianza Universidad Textos, 1994. (tornar)
Proposta d'Activitats
- Debatre a classe sobre la naturalesa del racisme en la nostra societat: raons de la seva existència, mètodes d'eradicació, etc... Intentar relacionar el debat amb el film.
- El problema de la immigració ha estat tractat recentment, d'alguna o altra forma, en alguns films: Cosas que dejé en La Habana (Manuel Gutiérrez Aragón, 1997), La canción de Carla (Ken Loach, 1996) o La otra América (Goran Paskaljevic, 1996). Intentar veure alguna d'aquestes pel·lícules i relacionar-la amb Flores de otro mundo, buscant-hi les problemàtiques similars i els trets particulars de cadascuna.
- Conèixer el treball de la directora Icíar Bollaín i contextualitzar-lo en el mapa cinematogràfic espanyol. Veure la seva anterior pel·lícula, Hola ¿estás sola?, i buscar-ne els trets comuns.
- "Creo que en la desconfianza hacia lo que viene de fuera, lo ajeno, lo diferente, se encuentra implícito el rechazo racial. Nadie diría del personaje de Marirosi que viene de Bilbao a sacarle los cuartos a Alfonso, y en cambio sí se piensa de los personajes de Patricia y de Milady, que son caribeñas. En la actitud de la madre de Damián también hay un rechazo, sobre todo al principio, hacia Patricia, los niños y sus amigas. Es un sentimiento y una actitud de rechazo de otra cultura, de todo lo que es diferente, y seguramente también del color de la piel. En la película había otras escenas: una tendera a la que le molesta la mano oscura de Patricia tocando la fruta, y otra de la niña, Janay, que se pregunta al salir del colegio por qué la miran tanto. Son escenas que han desaparecido del montaje final porque resultaba demasiado extenso. Creo, no obstante, que la desconfianza y los prejuicios, que sí están en la película, son una forma más de racismo." Aquest text pertany a la directora Icíar Bolláin. Analitzeu-lo i comenteu-lo.
- "Una vez consolidada la transición democrática, la expansión económica de los años setenta y ochenta, y la integración en la UE, España se reafirma como parte del mundo industrializado, relativamente rica y políticamente estable en comparación con los países vecinos de la orilla sur del Mediterráneo, del África subsahariana, el este de Europa y de América latina. El crecimiento económico de España de los últimos 25 años [...], y su extendida economía sumergida, ha creado un mercado laboral que ahora da cabida a la inmigración extrangera. Este mercado laboral y la situación geográfica de puente i de 'zona tapón' entre Europa y África ha desembocado en una creciente presencia de inmigrantes". John Casey. Las políticas de inmigración: la regulación de admisión y la acción integradora. Políticas públicas en España. Ariel Ciencia Política, Barcelona, 1998. Aquest text d'un expert, ens presenta la nova situació de la immigració a Espanya. Informa't en publicacions especialitzades o mitjans d'informació general i extreu-ne conclusions a partir de les dades que trobis.
FITXA DE TREBALL
- La pel·lícula tracta, entre d'altres temes, el problema de la immigració. Saps què és la immigració i quines característiques té actualment tot aquest procés a Espanya? Coneixes algun conflicte recent relacionat amb la imgració? Explica'l. L'acció passa a l'Espanya rural. Creus que aquest tipus de conflicte és només rural o creus que això pot passar també en l'àmbit urbà o en altres països?
- Tot i formar part de la mateixa història, les tres relacions de parella ens presenten sis persones ben diferents. Quins són els condicionaments que les agrupa i quins són els que les fa diferents?
- Un dels mèrits de la pel·lícula consisteix a concedir a cada personatge la possibilitat de defensar-se i expressar els seus sentiments. Recorda-ho i enumera les escenes en què els personatges confessen els seus sentiments i desitjos.
- Hi ha una excepció, però, a aquesta situació generalitzada; la de Carmelo, que queda patèticament sol. Quina creus que és la causa de la seva marginació com a personatge? Creus que la violència anul·la qualsevol forma de comunicació?
- La pel·lícula s'apropa tan transparentement als personatges que sembla no tenir estil formal. Estàs d'acord amb aquesta opinió o hi aprecies un treball de fotografia, musicalització o de diàleg particular? En aquest cas, què hi destacaries?
- Comenta el final del film. Podem parlar d'un discurs concret o d'un missatge determinat a partir de l'última seqüència? En aquest cas, quin discurs hi veus?