6. ARMAT CABALLER CROAT

Entre 1806 i 1814, distints membres de l'Ordre del Sant Sepulcre, havien constatat la difícil situació que es trobaven els religiosos que ocupaven tasques misionals a Terra Santa. Els turcs els exigien cada vegada tributs més pesats i existia un ambient generalitzat de menyspreu i marginació dels cristians del lloc. Entre els patricis que van denunciar aquesta situació figura el Comte de Chateaubriand i el propi Ali-Bey exercint, per aquesta ocasió, de Doménec Badía. Chateaubriand i Badía van arribar a conèixer-se. En el seu "Itinerari de París a Jerusalem", el famós escriptor francès esmenta a "un ric turc, viatger i astrònom nomenat Ali Bey el Abassy".

Badía es va presentar a Jerusalem i el 28 de juliol de 1807 va picar discretament a la porta del convent dels Frares Menors; va poder entrevistar-se amb Fra Ramirez de Arellano, natural d'Ocaña, qui li va preparar una visita amb el procurador de l'Ordre, aquest dia malalt. La inoportuna arribada de l'autoritat turca va interrompre l'entrevista que es va reprendre a l'endemà. Les indagacions de *Badía li van dur a establir una quadre extremadament realista -i dramàtic- de la situació dels cristians a Terra Santa i en particular de l'Ordre del Sant Sepulcre proposant en els seus articles del projecte la defensa dels Sants Llocs i, com Federic II, arribar a un enteniment amb l'autoritat musulmana.

JERUSALEM, CIUTAT SAGRADA PER TRES RELIGIONS

El País: 27 de marzo de 2000 (Internacional)
EL PAPA PIDE PERDÓN A LOS JUDÍOS EN NOMBRE DE "LOS QUE LES HAN CAUSADO SUFRIMIENTO"

LOLA GALÁN, ENVIADA ESPECIAL, Jerusalén

Juan Pablo II concluyó ayer su viaje a Oriente Próximo con una visita a Jerusalén, la ciudad santa de las tres grandes religiones monoteístas, capital disputada entre árabes y judíos, desde la que hizo un nuevo llamamiento a la unidad de los cristianos. El Pontífice rezó ante el Muro de las Lamentaciones, lugar sagrado del judaísmo, y depositó en él una plegaria pidiendo perdón al pueblo judío por "el comportamiento de aquellos que a lo largo de la historia" le causaron sufrimiento. Juan Pablo II visitó brevemente al Muftí, (máximo líder musulmán) de Jerusalén y celebró una misa en la iglesia del Santo Sepulcro.

(...)La visita a Jerusalén se desarrolló sin grandes incidentes. Esta vez el Pontífice encontró a su paso una ciudad semidesierta, acordonada por fuerzas de la policía y del Ejército israelí armados hasta los dientes. Unas medidas de seguridad pensadas para prevenir atentados e impedir cualquier manifestación árabe, con despliegue de banderas palestinas, en esta disputada ciudad que Israel ha designado capital contra el criterio de la ONU.

(...)En la gran explanada, a pleno sol, ondeaban numerosas banderas de Israel, una coreografía elocuente para subrayar la "israelidad" de una ciudad en la que, como recordaba un experto católico a la agencia Fides, "se habla demasiado de Dios, demasiado poco de los hombres y prácticamente nada de las mujeres". El Papa había escuchado ya una reclamación árabe sobre Jerusalén, por parte del jeque Tamani, en las oficinas del gran muftí Ikrema Sabri, máximo líder espiritual musulmán de Jerusalén, al que visitó brevemente. Entre los imames que le recibieron, uno denunció enérgicamente ante el Pontífice "a los que nos quitan nuestras casas y detienen a nuestros hijos", y le pidió una denuncia expresa de la represión israelí.

(...)El Papa concluyó su peregrinación a Tierra Santa, un viaje cargado de contenido político, con una misa solemne en la iglesia del Santo Sepulcro, situada dentro de los muros del siglo XVI, en la ciudad vieja. El Papa pidió en la homilía, con palabras más suaves de lo que lo hizo el sábado, la unidad de los cristianos. "Aquí, en el Santo Sepulcro y Gólgota, ¿cómo podemos dudar de que el poder del Espíritu de la vida nos dará fuerzas para superar nuestras divisiones y construir un futuro de reconciliación, unidad y paz?", dijo Wojtyla.

Está por ver el efecto de este mensaje de reconciliación que ha predicado el Papa desde su llegada, el pasado martes, a Israel. (...) En cuanto a los católicos de Tierra Santa, que mantienen una posición de difícil equilibrio en tanto que comunidad minoritaria dentro del cristianismo en esta zona, es posible que la visita les deje un regalo inesperado. Según el portavoz de la Santa Sede, Joaquín Navarro Valls, el Vaticano ha pedido a las autoridades israelíes que reconsideren su decisión de autorizar la construcción de una mezquita junto a la basílica de la Anunciación, en Nazaret. Todo apunta a que la petición será atendida.

 

ACTIVITATS:

ACTIVITAT PRÈVIA:
Contesta les següents preguntes:
Què és la religió? Què caracteritza les religions?
Quines coneixes? Quina predomina a l'Estat Espanyol? Per què?
Conèixes algun moment de la història en què hagin conviscut diferents tradicions religioses?


Preguntes sobre el texte de referència:

Subratlla en el text las respostes a les sigüents qüestions: Jerusalem és la ciutat santa de tres religions. ¿De quines? ¿Davant de quin lloc sagrat del judaisme va pregar el Papa? ¿Per quines raons va demanar perdó el Papa Joan Pau II? ¿Quina frase recorda un expert catòlic sobre la ciutat de Jerusalem?

Realiza las següents activitats:

- Busca en llibres i enciclopèdies diferents definicions de religió. Compara-les i analitza-les.

- Localitza els principals llocs històrics ¡ geogràfics de Palestina en relació amb les tres religions monoteistes: Jerusalem, Betlem, Natzaret, Mont Hebrón, rio Jordà, llac Tiberiades.


- Completa el següent quadre sobre les tres religions monoteistes:

 
JUDAISME
CRISTIANISME ISLAM
Data d'aparició   Segle I  
Nom del Déu Yavé    
Llibre sagrat     Corà
Manaments   10 Manaments  
Àrea geogràfica      
Número de creients      
Festes principals Pasqua jueva    
Personatges actuals      
Lloc de culte     Mesquita

Elabora un glosari de termes essencials, consultant en una enciclopèdia o en un llibre de text, per fixar els conceptes fonamentals de l'activitat:

Vocabulari suggerit: judaisme, cristianisme, islam, papa, rabí, imàm, monoteisme, politeisme, ritus, doctrina, ateisme, agnosticisme.

Una proposta de treball sobre el conflicte àrab-israelià la trobareu a:
http://www.pangea.org/edualter
Visita del Papa a Terra Santa.
http://www.ewtn.com/tierrasanta2000/index.htm
Página sobre el judaísmo. http://www.judaicasite.com/

AMPLIACIÓ

Alguns versicles de l'Alcorà diuen:

Els incrèduls són com quan es crida al bestiar, que no percep més que un crit: són sords, muts,
cecs, no raonen. (Sura 2 de l'Alcorà, versicle 171)


Sigui quina sigui l'almoina que doneu, sigui quin sigui el vot que feu, Déu ho coneix. I els impius no tindran ningú que els doni auxili. (Sura 2 de l'Alcorà, versicle 270)

La Bíblia també conté un seguit de proverbis amb normes i valors:

Val més ésser pobre però honrat, que no ric i malintencionat (Proverbis).
La ment tranquil·la dóna vida al cos, però l'enveja rosega fins al moll dels ossos (Proverbis).

Altres sentències que coneixem:

A Dios rogando y con el mazo dando. Quien mal anda mal acaba.

Saps més dites catalanes o castellanes semblants a aquestes?

Busca al full de Declaració de Renda dels teus pares si estem obligats a pagar a l'Estat una quantitat per a l'Església Catòlica o per a altres finalitats socials.

Hi veus alguna similitud amb l'almoina que prescriu l'Islam?

El Ramadà és un dels cinc pilars de l'Islam. Segons els musulmans el profeta va dir que aquest mes els llibres sagrats van ser revelats. El que practica el Ramadà serà perdonat dels seus pecats. Durant el mes del Ramadà, el fidel s'ha d'abstenir d'ingerir aliments, begudes, fumar, mantenir relacions sexuals, dir mentides, enfadar-se, tenir pensaments dolents, trair, matar. Això ho ha de mantenir des de que surt el sol fins que es pon. Al final es fa una gran festa.

Els catòlics fan dejuni i abstinència en una determinada època de l'any. Pregunta a un catòlic en què consisteix per a ells aquest precepte. Hi ha cap persona que es pugui abstenir de seguir-lo?, per quina raó? Quina festa celebren els catòlics al final de la Quaresma?. Uneix amb una fletxa els dies de les nostres festes que s'assemblen al Ramadà:

Dia de la Constitució

Tots Sants

Dia de la Immaculada

La Puríssima

Quaresma

Pasqua Granada

Sant Josep
Ramadà

Encercla els aliments prohibits per l'Església Catòlica durant la Quaresma:

bacallà, tomàquets, cervell de bé, ous, mongetes, carn, peix fregit, vi, fruita.

Hi veus semblances amb les prohibicions de la religió musulmana?.

Definició d'integrisme és: actitud d'alguns sectors religiosos, ideològics o polítics, partidaris de la inalterabilitat de les doctrines. Saps que Galileo Galilei astrònom, matemàtic i físic va ser jutjat pel tribunal de la Inquisició per defensar la teoria que la terra es movia i girava al voltant del sol?
També, Juana de Arco, heroïna francesa, va ser condemnada a la foguera acusada d' heretgia pel tribunal de la Inquisició. Aquest tribunal es va crear a l'Edat Mitjana a Espanya i va durar fins que José Bonaparte i les Corts de Cadis el van suprimir l'any 1808. Es va dedicar a assenyalar quines persones cometien heretgia i anaven contra l'església catòlica les condemnava a mort o a la presó i els hi eren confiscats tots els béns.

Llegeix els següents articles d'actualitat i contesta la pregunta final.

Notícia apareguda al diari EL PERIÓDICO el 2 de setembre de 1999, pàg.22

JOAN PAU II TORNA A DEMANAR PERDÓ PELS ERRORS HISTÒRICS DE L'ESGLÉSIA.
Joan Pau II va torna ahir a demanar perdó per les culpes i els errors comesos pels fills de l'Església al llarg de la història, especialment per les Croades i les guerres de religió, per la Inquisició i pels silencis davant la violació dels drets humans.


Notícia comentada per EL PAÍS del 26/8/99 i que parla sobre el contingut de la fulla dominical que va elaborar un rector de Girona:
'...arremete con inusitada dureza contra las prácticas del piercing y los tatuajes. El texto considera que los tatuajes sólo contribuyen a ensuciar el cuerpo maravilloso creado a imagen de Dios y que el piercing es una práctica infecta... Ante estas modas artificiales, Carreres antepone la cara limpia, tostada por el sol, la mirada transparente..' pag.6/CATALUÑA.

 

També el bisbe de Barcelona va censurar el cartell de la Mercè de 1999. Al diari EL PERIODICO del 25/9/99 deia:

'Carles pidió que en los próximos años "los instrumentos publicitarios de nuestra fiesta mayor pongan claramente de manifiesto sus raíces inequívocamente cristianas". La homilia provocó la defensa del cartel por parte de los políticos y la airada reacción de su autor Nazario, que describió al cardenal como "Jomeini del catolicismo".
(...)La pregonera de las fiestas de la Mercè, Maruja Torres, tampoco ahorró dureza en su crítica al sermón. Según la periodista barcelonesa "afortunadamente las verbenas de la Inquisición, con sus fogatas, son agua pasada". Torres había destacado, en el pregón que leyó el jueves, la multiculturalidad de la capital catalana". pag. 2 i 3.

 

Creus que l'integrisme equival intolerància? En aquests textos veus actituds intolerants?

 

anteriorAnterior

 

Index