Manifests del Fòrum Social
de Barcelona
Les organitzacions i entitats que ens constituïm en el Grup Promotor del Fòrum Social de Barcelona denunciem lactual model de globalització neoliberal i ens comprometem a treballar per un nou model solidari i democràtic amb regles i drets.
Lincrement de les desigualtats, lextensió de la pobresa en el món - 2.800 milions de persones, gairebé la meitat de la població mundial, viuen amb menys de 2 dòlars al dia - els atacs a l'estat del benestar, la desregulació de les condicions laborals, la retallada dels drets socials i el greu deteriorament del medi ambient són conseqüències de les polítiques neoliberals que es gesten des dorganismes mancats de transparència i controls democràtics, com ara el Fons Monetari Internacional, el Banc Mundial o l'Organització Mundial de Comerç.
La llibertat per als moviments especulatius de capitals i la impunitat amb què
actuen les companyies multinacionals, amb acomiadaments massius i deslocalització de processos productius i dinversions per rebaixar costos salarials, eludir despeses fiscals i obligacions mediambientals, són algunes de les conseqüències del desordre neoliberal.
En aquest procés les dones estan particularment discriminades, amb més dificultats per trobar feina, o quan la tenen, tenir-la precària o pitjor remunerada, que són algunes de les causes de la feminització de la pobresa. Es genera riquesa però no es reparteix i es concentra el poder en mans duns pocs, mentre que els costos socials y els riscos mediambientals es globalitzen.
Contra aquest model de globalització està sorgint un moviment cívic que, més enllà de les fronteres nacionals, es mobilitza i adverteix als que decideixen i apliquen aquestes polítiques que no podran seguir ignorant a la ciutadania.
La nostra voluntat és formar part daquest impuls democratitzador participant en les iniciatives i promovent la constitució dun Fòrum que contribueixi a lelaboració dalternatives al model actual. Cal globalitzar el progrés social, universalitzar els drets humans i preservar el medi ambient per evitar que el futur pugui ser un temps de barbàrie.
Volem consolidar a Catalunya un marc estable de reflexió, debat i proposta
que abordi la relació entre el fet global i com això afecta la gent en el concret.
- Que contribueixi a l'elaboració dalternatives que siguin útils per al treball
de les organitzacions i entitats que formen part del Fòrum i com una
aportació en la línia del Fòrum Social Mundial de Porto Alegre.
- Que contribueixi a difondre en la societat la idea que un altre món és
possible i que no és un fet irreversible que lúnica manera de governar la
globalització sigui la neoliberal.
- Que contribueixi a estendre els valors de la solidaritat, de la cooperació,
de la diversitat cultural i lingüística davant la uniformització, de la justícia
social front les desigualtats, del desenvolupament sostenible amb el medi
ambient, de lafirmació de la societat civil i del valors democràtics, de la
pau i la no violència i dun nou concepte de ciutadania que inclogui els
drets de les persones immigrades.
El Fòrum Social de Barcelona estarà obert a la incorporació dorganitzacions
i entitats i a la confluència amb altres iniciatives.
Barcelona, 9 de novembre de 2001
Fòrum Social de Barcelona:
ATTAC, Fed. Catalana dONG per al Desenvolupament, Fed. Catalana dONG pels Drets Humans, Associació Catalana per la Pau, Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, AEP, AJEC, FESALC,FCTC,ACO,GOAC, ECOjustícia, CONFAVC, SOS Racisme, PSC, ERC, IC-V, EUiA, Els Verds, Unió de Pagesos, UGT, CCOO.